Το κάπνισμα του ναργιλέ υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο καθοριστικές πολιτιστικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια σημαντική διάδοση του καπνίσματος ναργιλέ σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πρόκειται για μία επέκταση που έχει εξαιρετική επιτυχία.

Καθώς όμως ο ναργιλές έγινε δημοφιλής σε περιοχές όπου δεν έχουν καμία επαφή με την αντίστοιχη πολιτιστική παράδοση, είναι φυσικό να δημιουργηθούν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτόν και την προέλευσή του, καθώς και αναφορικά με το τι σημαίνει να καπνίζεις ναργιλέ.

Εάν έχεις ήδη κάνει μία σχετική έρευνα στο ίντερνετ, ίσως να έχεις διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να βρεις τις αντίστοιχες πληροφορίες σε ένα ενιαίο, ευανάγνωστο και συνοπτικό κείμενο. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Στο παρόν άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να μάθεις τι σημαίνει ναργιλές, ποια είναι η προέλευσή του και με ποιες παραδόσεις συνδέεται.

Τι είναι ο ναργιλές;

Ο ναργιλές είναι μια μέθοδος καπνίσματος καπνού που υπάρχει από το 1600. Η συσκευή του ναργιλέ αποτελείται από έναν τύπο σωλήνα νερού, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί νερό ως μέρος της διαδικασίας φιλτραρίσματος του καπνού. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αυτοί οι σωλήνες είναι ευρέως γνωστοί με την ονομασία “argileh”.

Η πίπα του ναργιλέ είναι μια σχετικά μεγάλη συσκευή καπνίσματος που αποτελείται από μερικά βασικά κομμάτια. Για αυτό θα αναλύσουμε κομμάτι-κομμάτι την “ανατομία” του ναργιλέ, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω.

Στην κορυφή του ναργιλέ υπάρχει το μπολ. Αυτό είναι το τμήμα που κρατά τον καπνό στην σωστή θέση για το κάπνισμα. Το μπολ πρέπει να τυλίγεται σε ένα αλουμινόχαρτο με τρύπες, πάνω στο οποίο πρέπει να τοποθετούνται κάρβουνα για να ανάψει ο καπνός.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο κορμός, που είναι το κομμάτι του ναργιλέ που μοιάζει με σωλήνα και συνδέει το μπολ με το βάζο ή αλλιώς τη βάση του ναργιλέ. Αυτό το τμήμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από κάποιου είδους μετάλλο και αποτελεί την διαδρομή που ακολουθεί ο καπνός από τη βάση.

Ο κορμός συνδέεται με το κάτω μέρος του σωλήνα και το βάζο. Το βάζο είναι η (συνήθως γυάλινη) βάση στο κάτω μέρος του ναργιλέ που περιέχει το νερό. Το κατώτερο μέρος του σωλήνα προεξέχει από τον υπόλοιπο κορμό και βυθίζεται στο νερό, περίπου δύο εκατοστά. Ο καπνός βγαίνει από αυτό το κατώτερο τμήμα μέσα στο νερό, όπου φιλτράρεται και σχηματίζει φυσαλίδες επάνω στο μέρος του βάζου, εκεί όπου δεν υπάρχει νερό.

Η βάση διαθέτει επίσης μια οπή, όπου ο εύκαμπτος σωλήνας συνδέεται με τον ναργιλέ. Ο εύκαμπτος σωλήνας είναι το τμήμα του ναργιλέ πάνω στο οποίο τοποθετείς το στόμα σου και εισπνέις για να τραβήξεις τον καπνό στο στόμα σου.

Ο ναργιλές έχει μερικά ακόμη κομμάτια, αλλά τα παραπάνω σου δίνουν τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι για να καταλάβεις σε γενικές γραμμές πώς λειτουργεί.

Ποια είναι η προέλευση του ναργιλέ;

Τώρα που έμαθες κάποια βασικά πράγματα για τον ναργιλέ, ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στην ιστορική του προέλευση.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευση του ναργιλέ, κάθε μία από τις οποίες περιέχει μία δόση αλήθειας μέσα της. Και μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ακριβώς από πού προήλθε ο ναργιλές, όμως μπορούμε να κάνουμε στοχευμένες υποθέσεις για το πώς έγινε τόσο δημοφιλής.

Η επικρατέστερη ιστορία υποστηρίζει ότι ο ναργιλές έχει τις ρίζες του στην Ινδία, όπου και έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 1600. Την περίοδο αυτή το εμπόριο στην Ινδία παρουσίαζε μεγάλη άνθιση και ένα από τα πράγματα που έφτασαν στη χώρα για πρώτη φορά ήταν ο καπνός. Σιγά-σιγά, ο καπνός εξαπλώθηκε από τις παράκτιες εμπορικές πόλεις στην ενδοχώρα, όπου τελικά έγινε δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων και της ελίτ της αυτοκρατορίας των Mughal. Τελικά, ακόμη και ο ίδιος ο αυτοκράτορας έλαβε καπνό ως δώρο.

Ο επικεφαλής γιατρός του αυτοκράτορα, Abu’l-Faith Gilani, εκείνη την εποχή ανησυχούσε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει το κάπνισμα στην υγεία. Έτσι, παρουσίασε στον αυτοκράτορα έναν ναργιλέ, πιστεύοντας ότι το νερό θα φιλτράρει ορισμένες από τις τοξίνες και τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Στη συνέχεια, ο ναργιλές έγινε δημοφιλής μεταξύ της αριστοκρατίας και της ελίτ, και συνέχισε να διαδίδεται στα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.

Το αν ο Abu’l-Faith Gilani εφηύρε τον ναργιλέ ο ίδιος ή τον εισήγαγε στον αυτοκράτορα από την πατρίδα του, το Ιράν, είναι άγνωστο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ναργιλές και άλλοι σωλήνες νερού υπήρχαν στην Περσία εκείνη την εποχή συνεπώς είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ο Abu’l-Faith Gilani μπορεί να είχε γνώση για αυτούς όταν εισήγαγε τον ναργιλέ στον αυτοκράτορα της δυναστείας των Mughal.

Τι καπνίζεις από τον ναργιλέ;

Η απλούστερη απάντηση είναι ότι από τον ναργιλέ καπνίζεις καπνό, ωστόσο υπάρχουν περισσότερες προεκτάσεις σε αυτό. Παρότι ο κλασσικός καπνός μπορεί να καπνιστεί στον ναργιλέ, υπάρχει και ένα ειδικό είδος καπνού που προορίζεται αποκλειστικά για την συγκεκριμένη χρήση, καθώς δεν μπορεί να καπνιστεί από άλλες συσκευές ή με άλλες μεθόδους.

Αυτό το είδος καπνού ονομάζεται shisha και είναι ένα μείγμα από ψιλοκομμένα φύλλα καπνού, μέλι ή μελάσα, γλυκερίνη και αρωματικά. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα κολλώδες, υγρό μείγμα καπνού που παράγει έναν πυκνό καπνό γεμάτο γεύσεις όπως φρούτα, μέντα και πολλά ακόμη.

Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να καπνίσεις και κανονικό καπνό από τον ναργιλέ σου. Μια άλλη κοινή ουσία που χρησιμοποιείται στους ναργιλέδες είναι η κάνναβη. Μπορείς λοιπόν να καπνίσεις κάνναβη μόνη της ή να την αναμίξεις με καπνό για ναργιλέ -αυτή είναι μία δημοφιλέστερη εναλλακτική. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις το ιδανικό μείγμα νικοτίνης, THC και γεύσεων στον καπνό σου.

Πώς μπορώ να καπνίσω ναργιλέ αν είμαι αρχάριος/α;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορούν να δοκιμάσουν ναργιλέ, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη δέσμευση να αγοράσεις ολόκληρη την συσκευή και να την συναρμολογήσεις, πριν καν δοκιμάσεις να καπνίσεις.

Το να έχεις έναν φίλο με ναργιλέ στο σπίτι είναι ένας ιδανικός τρόπος για να δοκιμάσεις για πρώτη φορά. Αν γνωρίζεις λοιπόν κάποιον που είναι λάτρης του ναργιλέ, πιθανότατα θα χαρεί να σου δείξει τα βασικά και να σε προσκαλέσει στην επόμενη συγκέντρωσή που θα κάνει.

Ένας ακόμη καλύτερος τρόπος για να μυηθείς στο κάπνισμα του ναργιλέ είναι να επισκεφτείς ένα τοπικό ναργιλεδάδικο. Τα μέρη αυτά συνήθως τηρούν τις παραδόσεις του ναργιλέ, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η  Αίγυπτος όπου τα μαγαζιά αυτά είναι απίστευτα δημοφιλή. Πηγαίνοντας σε ένα ναργιλεδάδικο μπορείς να δοκιμάσεις ναργιλέ σε ένα σωλήνα υψηλής ποιότητας, με ειδικευμένο προσωπικό που θα σε βοηθήσει να πάρεις το κολάι.

Παράλληλα, εκεί μπορείς να δοκιμάσεις νέες και διαφορετικές γεύσεις ναργιλέ, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις εξ ολοκλήρου έναν δικό σου, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι τελικά δεν σου αρέσει και τόσο!

Βασικές έννοιες και ορισμοί ναργιλέ: Συμπεράσματα

Ναργιλές είναι το όνομα για τους σωλήνες νερού που προήλθαν και έγιναν διάσημοι στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ινδία και αργότερα η φήμη τους εξαπλώθηε στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο αρωματισμένος καπνός που καπνίζεται αποκλειστικά μέσω ναργιλέ ονομάζεται shisha και περιέχει ψιλοκομμένα φύλλα καπνού, μελάσα ή μέλι, γλυκερίνη και αρωματικά.

Μπορείς επίσης να καπνίσεις ξηρό αλεσμένο κλασσικό καπνό μέσω ναργιλέ ή κάνναβη.

Αν ψάχνεις έναν τρόπο να δοκιμάσεις ναργιλέ χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις ολόκληρο τον εξοπλισμο, μπορείς να επισκεφτείς ένα ναργιλεδάδικο και να κάνεις εκεί την πρώτη δοκιμή σου. Τα μέρη αυτά είναι γεμάτα από ειδικούς που θα χαρούν να σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με τον ναργιλέ και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Αν τελικά το συγκεκριμένο χόμπι σε κερδίσει, το επόμενο βήμα είναι να πάρεις την απόφαση και να αγοράσεις τον δικό σου ναργιλέ, για ατελείωτα καπνίσματα!