Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι λατρεύουν τον ναργιλέ. Έχει υπέροχη γεύση, μυρίζει υπέροχα, καπνίζεται υπέροχα, είναι υπέροχος ακόμη και στην όψη! Ειλικρινά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει υπέροχα ο ναργιλές!

Και η αλήθεια είναι πως εκεί έξω υπάρχουν πολλοί παραγωγοί καπνού ναργιλέ και αρκετοί από αυτούς παράγουν πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι τέλεια για κάθε καπνιστή, νέο ή έμπειρο.

Παρότι υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες γεύσεις ναργιλέ διαθέσιμες στην αγορά, μπορεί να αναρωτιέσαι αν μπορείς να φτιάξεις καπνό ναργιλέ στο σπίτι. Και τα καλά νέα είναι ότι σίγουρα μπορείς, αν έχεις τα σωστά υλικά και ξέρεις ποια διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσεις.

Πιο κάτω ακολουθεί ένας βήμα προς βήμα οδηγός που σου μαθαίνει πώς μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου καπνό για ναργιλέ στο σπίτι. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να αγοράζεις καπνό ναργιλέ από έναν έμπειρο κατασκευαστή, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους ποιότητας.

Τι είναι ο καπνός ναργιλέ;

Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες για το πώς μπορείς να φτιάξεις καπνό για ναργιλέ στο σπίτι, είναι καλό να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο τι είναι στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο προϊόν.

Ο καπνός ναργιλέ είναι ένα συγκεκριμένο είδος καπνού που μπορεί να καπνιστεί με ασφάλεια μόνο με τη χρήση πίπας για ναργιλέ. Πρόκειται για ένα μείγμα από ψιλοκομμένα φύλλα καπνού, μελάσα, μέλι, γλυκερίνη και αρωματικές ύλες. Σε αυτά τα αρώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και άλλα συστατικά, όπως κομμάτια φρούτων, χυμοί φρούτων, ξύσμα, μπαχαρικά, εκχυλίσματα, ακόμη και τεχνητά αρώματα.

Το κάπνισμα ναργιλέ υπάρχει εδώ και αιώνες. Η αφετηρία του τοποθετείται κάπου τον 16ο αιώνα αλλά η δημοτικότητά του συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ναργιλέ, ο καπνός χωρίς γεύση είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο. Μερικές φορές αναμειγνυόταν με μελάσα, μέλι και φρούτα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ διαφορετική φόρμουλα από αυτήν που χρησιμοποιείται σήμερα.

Όπως είναι αυτονόητο, η διαδικασία παραγωγής του δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να αναμιχθεί με νερό στις κατάλληλες ποσότητες ώστε το προϊόν να γίνει εύπλαστο και μαλακό για να μπορεί να τοποθετηθεί στο μπολ του ναργιλέ. Αυτό συχνά οδηγούσε σε σκληρό καπνό με μεγάλη περιεκτικότητα σε νικοτίνη, δυσάρεστες γεύσεις και δυσκολία στο να παραμείνει το μπολ αναμμένο.

Με την εφεύρεση του σύγχρονου ναργιλέ, οι καπνιστές έχουν στην διάθεσή τους μια πιο εύχρηστη και γευστικότερη επιλογή καπνού για τους ναργιλέδες τους. Αυτή η καινοτομία οδήγησε στη συνεχή επέκταση του καπνίσματος ναργιλέ και των ναργιλεδάδικων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις ναργιλέ στο σπίτι

Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες της παρασκευής καπνού για ναργιλέ στο σπίτι, καλό είναι να μάθεις περισσότερα για τον εξοπλισμό και τα συστατικά που θα χρειαστείς. Τα βασικά προϊόντα που είναι απαραίτητα περιλαμβάνουν φύλλα καπνού, μελάσα ή μέλι, γλυκερίνη και γεύσεις.

Όταν αγοράζεις τη μελάσα σου, βεβαιώσου ότι δεν είναι blackstrap. Επίσης, βεβαιώσου ότι αγοράζεις θειούχα μελάσα καθώς αυτή θα σου δώσει καλύτερο τελικό προϊόν.

Αναφορικά με τη γλυκερίνη, προτίμησε αυτή που είναι φυτικής προελεύσεως -μπορείς να την βρεις στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Σχετικά με τις αρωματικές ουσίες, βεβαιώσου ότι αγοράζεις προϊόντα που είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά. Γενικότερα, όταν προμηθεύεσαι αρωματικά πρόσθετα, σιγουρέψου ότι έχουν κατασκευαστεί με βάση ουδέτερης αλκοόλης δημητριακών ή γλυκερίνης. Προσοχή! Αρωματικές ουσίες που φτιάχνονται με βάση το λάδι ενδέχεται να αφήσουν ένα ελαιώδες κατάλοιπο στο τελικό προϊόν, το οποίο θα έχει διαφορετική υφή και γεύση από τον καπνό που θέλεις να παράγει ο ναργιλές σου.

Τέλος, όταν αγοράζεις τα φύλλα καπνού, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Μία καλή επιλογή είναι ο ελαφρύς καπνός για πίπες ή ο καπνός πούρου. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα σε καπνό, καθώς μεγάλο μέρος της γεύσης του θα καλυφθεί από τις αρωματικές ουσίες. Μία ακόμη εναλλακτική είναι να παραγγείλεις ολόκληρα φύλλα καπνού ή σακουλάκια καπνού πίπας από το ίντερνετ. Η καλύτερη επιλογή είναι μάλλον το ταμπάκ, δηλαδή ένας αποξηραμένος καπνός σε μορφή τούβλου. Πρόκειται για μορφή καπνού της Μέσης Ανατολής, η οποία κατά συνέπεια θα δώσει μία αίσθηση που έρχεται πιο κοντά στον παραδοσιακό ναργιλέ.

Έχοντας αναλύσει όλα τα παραπάνω, είμαστε πανέτοιμοι να περάσουμε στο κυρίως θέμα: την παρασκευή του καπνού για ναργιλέ.

Βήμα 1ο: Μούλιασε τον καπνό σου

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία παρασκευής ναργιλέ είναι να μουλιάσεις τον ξηρό καπνό. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς ενυδατώνει τα φύλλα του καπνού, καθιστώντας τα πιο εύκαμπτα και ευκολότερα στη χρήση. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή μπορεί να αφαιρέσει λίγη νικοτίνη – το οποίο μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό -εξαρτάται από εσένα να αποφασίσεις!

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι όσο περισσότερο μουλιάζεις τον καπνό, τόσο λιγότερη γεύση καπνού και νικοτίνη θα υπάρχει στο τελικό προϊόν σου.

Αυτό που σου προτείνουμε να κάνεις, είναι να τοποθετήσεις τον καπό σε ένα μπολ μαζί με νερό, το οποίο θα πρέπει να αλλάζεις κάθε 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται είτε μέχρι το νερό να γίνει τελείως καθαρό, για τελικό προϊόν που δεν θα έχει καθόλου υπολείμματα γεύσης καπνού είτε μέχρι το νερό να καθαρίσει σε ένα μέτριο επίπεδο, ώστε να διατηρηθεί μία μέτρια γεύση στον καπνό σου.

Βήμα 2ο: Αφαίρεσε τα κοτσάνια και κόψε σε μικρά κομμάτια τον καπνό

Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσεις τα κοτσάνια και να ψιλοκόψεις τον καπνό. Σου προτείνουμε να μην παραλείψεις να αφαιρέσεις τα κοτσάνια, καθώς είναι πολύ πικρά και περιέχουν πολλή νικοτίνη, ένας συνδυασμός που μπορεί να προσθέσει πολύ δυσάρεστες γεύσεις στο τελικό μείγμα του καπνού σου. Η αφαίρεση αυτή μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής.

Στη συνέχεια, συγκέντρωσε τον καπνό σε ένα σωρό και τεμάχισέ τον σε μικρά κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το ποσο χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος θα είναι ο καπνός εξαρτάται και πάλι από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και ψαλίδι κουζίνας, για πιο χοντροκομμένο αποτέλεσμα.

Αν χρησιμοποιείς μπολ ναργιλέ αιγυπτιακού τύπου, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι ο καπνός είναι προτιμότερο να είναι χοντροκομμένος, ώστε να μην πέφτει μέσα στον σωλήνα του ναργιλέ.

Βήμα 3ο: Προσέθεσε τις γεύσεις σου

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσουμε λίγη γεύση στο μίγμα μας.

Ξεκίνα προσθέτοντας το μέλι ή τη μελάσα (διάλεξε το ένα ή το άλλο, όχι και τα δύο) σε ένα μπολ ξεχωριστό από αυτό του ναργιλέ σου. Για κάθε τρία γραμμάρια καπνού, χρησιμοποίησε ένα γραμμάριο μελάσας ή μελιού. Αυτό θα δώσει το τέλειο μείγμα κολλώδους, υγρού, αλλά όχι υπερβολικά μουλιασμένου καπνού.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε τις γεύσεις. Εδώ καλό είναι να μην το παρακάνεις, καθώς έχεις πάντα τη δυνατότητα να προσθέσεις περισσότερη γεύση αργότερα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη γλυκερίνη. Συνιστούμε ένα γραμμάριο γλυκερίνης για κάθε 10 γραμμάρια καπνού.

Μόλις αυτά τα υγρά συστατικά αναμειχθούν σε ένα μπολ, μπορείς να προσθέσεις και τον καπνό, ανακατεύοντας πολύ καλά. Στην συνέχεια σφράγισε το δοχείο και άφησε το μίγμα να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

Εάν το τελικό αποτέλεσμα αισθάνεται πολύ ξηρό, πρόσθεσε μέλι ή μελάσα. Αν δεν σου αρέσει η γεύση, πρόσθεσε κι άλλη γεύση στο μείγμα και άφησέ το να μουλιάσει ξανά.

Αφήνοντας το μίγμα να μουλιάσει θα εξασφαλίσεις καλύτερη γεύση και μεγαλύτερη ανάμειξη των συστατικών -και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αξίζει η αναμονή!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Χωρίς αμφιβολία, ο καπνός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας του ναργιλέ -χωρίς αυτόν άλλωστε δεν είναι εφικτό το κάπνισμα.

Το να φτιάξεις το δικό σου καπνό για ναργιλέ στο σπίτι δεν είναι τόσο δύσκολο ή περίπλοκο όσο μπορεί να πιστεύουν μερικοί. Εφόσον έχεις φύλλα καπνού, μελάσα ή μέλι, φυτική γλυκερίνη και αρωματικές ύλες, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου προϊόν εύκολα (φυσικά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχεις κατευθείαν το αποτέλεσμα και την ευκολία των επαγγελματιών παραγωγών που έχουν αρκετές δεκαετίες εμπειρία).

Πλύνε τον καπνό σου, αφαίρεσε τα κοτσάνια και ψιλόκοψέ τον στο μέγεθος που επιθυμείς. Στη συνέχεια, ανακάτεψε τα υγρά συστατικά, πρόσθεσε σε αυτά τον καπνό και άφησε το μείγμα να καθίσει για τουλάχιστον μια μέρα -κατά προτίμηση όμως για μια εβδομάδα.

Είναι πραγματικά μία πολύ απλή και ταυτόχρονα αρκετά διασκεδαστική εμπειρία. Εάν δεν έχεις φτιάξει ποτέ τον δικό σου καπνό για ναργιλέ στο σπίτι, αξίζει να το δοκιμάσεις έστω και μία φορά. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κατασκευάσεις και τις δικές σου γεύσεις, τις οποίες ενδεχομένως δυσκολεύεσαι να βρεις στα καταστήματα ή στο ίντερνετ. Οπότε έχεις πολλούς και καλούς λόγους για να το επιχειρήσεις!