Όταν γίνεται λόγος για την προετοιμασία και το κάπνισμα ναργιλέ, καθένας έχει να προτείνει τις δικές του μοναδικές τεχνικές και μεθόδους που «χτίζουν» την ιδανική κατάσταση. Είτε πρόκειται για διαφορετικές μεθόδους συσκευασίας μπολ, είτε απλώς για τα διαφορετικά μείγματα γεύσεων που χρησιμοποιούνται, κάθε συνεδρία είναι μοναδική και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν τον ναργιλέ τόσο συναρπαστικό χόμπι.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που μπορούν στην κυριολεξία να καταστρέψουν όχι μόνο την κατάσταση του καπνίσματος αλλά και τον ίδιο το ναργιλέ ή ακόμη και την υγεία σου! Για να σε βοηθήσουμε λοιπόν να αποφύγεις τέτοια σφάλματα και να μπορείς να απολαμβάνεις στο μέγιστο το κάπνισμα του ναργιλέ σου, συγκεντρώσαμε παρακάτω μία λίστα με τα συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι καπνίζουν ναργιλέ αλλά και πώς μπορείς να τα αποφύγεις!

1. Γεμίζεις υπερβολικά το μπολάκι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι καπνιστές ναργιλέ -και ειδικότερα οι νέοι στο…άθλημα- είναι ότι γεμίζουν υπερβολικά το μπολάκι τους κατά την προετοιμασία. Αυτό βασίζεται κυρίως στη λογική «περισσότερο καρβουνάκι στο μπολάκι = περισσότερος καπνός και γεύση». Και ενδεχομένως αυτό να ισχύει σε έναν μικρό βαθμό, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουμε στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα!

Συγκεκριμένα, όταν παραγεμίζεις το μπολάκι υπάρχουν οι κίνδυνοι 1) να καεί ο καπνός πολύ γρήγορα και 2) να δημιουργηθούν προβλήματα με τη ροή αέρα στο μπολάκι, το οποίο και είναι μία από τις χειρότερες συνθήκες καπνίσματος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν βάζεις πολύ ναργιλέ στο μπολάκι, όλο αυτό το υλικό πιέζεται απευθείας πάνω στο αλουμινόχαρτο ή στη συσκευή διαχείρισης θερμότητας (HMD) και, κατ’ επέκταση, στο καρβουνάκι του ναργιλέ. Αυτό μπορεί να κάνει τα καρβουνάκια να καούν πολύ γρήγορα ή να κάψουν πολύ γρήγορα τον καπνό, με αποτέλεσμα να βγει πολύ σκληρός και να προκληθεί δυσάρεστη γεύση.

Το υπερβολικό γέμισμα του μπολ μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά προβλήματα ροής αέρα κατά τη διάρκεια του καπνίσματος. Οι περισσότερες μάρκες ναργιλέ είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να χρειάζονται διόδους αέρα σε όλον τον καπνό και το μπολ για να καπνίζουν σωστά. Παραγεμίζοντας το μπολ όμως μπορεί να συμπιεστεί με τέτοιον τρόπο ο καπνός, ώστε αυτές οι δίοδοι να μικρύνουν ή να μπλοκαριστούν εντελώς. Το αποτέλεσμα είναι πως ο καπνός δεν αναμιγνύεται ομοιόμορφα ή ο ναργιλές ενδέχεται να μην βγάζει όσο καπνό και γεύση θα έβγαζε υπό κανονικές συνθήκες.

Επιπλέον, αυτό το λάθος μπορεί να φράξει τις τρύπες που υπάρχουν στο μπολάκι. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το ρούφηγμα αέρα και καπνού από τον ναργιλέ -σκέψου, σαν να προσπαθείς να ρουφήξεις μέσα από ένα καλαμάκι με φραγμένη τη μία άκρη.

Η συμβουλή μας; Μην προσπαθήσεις να γεμίσεις υπερβολικά το μπολάκι του ναργιλέ σου, ξεπερνώντας τα όριά του. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να πετύχεις την ιδανική σου συνεδρία, μπορείς απλά να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο μπολ.

2. Δεν γεμίζεις αρκετά το μπολάκι

Κι όμως, ισχύει και το αντίθετο! Υπάρχουν δηλαδή και εκείνοι οι καπνιστές που προσπαθούν να μην βάλουν υπερβολικά πολύ καπνό στο μπολ τους, με αποτέλεσμα να μην το γεμίζουν αρκετά. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να είναι μη ικανοποιητικό, καθώς ο καπνός δεν έχει αρκετά δυνατή γεύση ούτε αρκετά πυκνή σύσταση.

Το παραπάνω εφέ είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς μεταφοράς θερμότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά, όταν το μπολάκι δεν έχει ικανοποιητική ποσότητα, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό αέρα ανάμεσα στη γεύση και τα καρβουνάκια. Αυτό το κενό εμποδίζει το ναργιλέ να λάβει την θερμότητα που χρειάζεται ώστε να παράγει πλήρη γεύση και σύννεφα. Παράλληλα, η μικρή ποσότητα καπνού που δημιουργείται δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς υπάρχει μικρή ποσότητα ναργιλέ στο μπολ.

Επιπλέον, αν η ποσότητα του ναργιλέ δεν επαρκεί για να παράγει έντονη γεύση, υπάρχει ο κίνδυνος να γευτείς σκέτο κάρβουνο! Κι όμως, στις περιπτώσεις ανεπαρκούς γεμίσματος υπάρχει το ενδεχόμενο ο καπνός που θα ρουφήξεις να έχει γεύση από κάρβουνο -και πίστεψέ μας, είναι μια γεύση που σίγουρα δεν θα απολαύσεις!

Για να αποφύγεις αυτό το λάθος στο μέλλον, φρόντισε απλώς να γεμίσεις το μπολ με μεγαλύτερη ποσότητα. Προσοχή όμως μην το παρακάνεις! Κάθε μπολ είναι διαφορετικό, επομένως μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες μέχρι να βρεις τη «χρυσή τομή».

Αν πάλι γεμίζεις λιγότερο το ναργιλέ σου σκόπιμα, επειδή θέλεις να κάνεις οικονομία στο προϊόν, σου προτείνουμε να αγοράσεις ένα μικρότερο μπολάκι. Έτσι αφενός θα χρησιμοποιείς λιγότερο ναργιλέ και αφετέρου θα αποφύγεις τον κίνδυνο του ανεπαρκούς γεμίσματος.

3. Υπερβολική θερμότητα

Η διαχείριση των επιπέδων θερμότητας ίσως είναι μια από τις δυσκολότερες πτυχές του καπνίσματος ναργιλέ. Παράλληλα όμως, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που συμβαίνει είναι ο ναργιλές σου να έχει υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία.

Παρότι είναι γεγονός ότι χρειάζεται ο καπνός να ζεσταθεί σωστά, ώστε να μπορεί να καπνίζεται και να αναδύει το επιθυμητό άρωμα, υπάρχει και η υπερθέρμανση του καπνού. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά σκληρό καπνό που θα αλλοιώσει την αίσθηση του καπνίσματος, αν δεν διορθωθεί άμεσα.

Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, συνιστούμε να χρησιμοποιήσεις μόνο μια χούφτα κάρβουνα στην αρχή. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι περισσότερα κάρβουνα θα δημιουργήσουν πιο πυκνό καπνό, προτείνουμε να χρησιμοποιείς μόνο 1-2 κομμάτια ελαφρού άνθρακα ή 2-4 κομμάτια φυσικού άνθρακα ταυτόχρονα. Η ακριβής ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον ναργιλέ και το μέγεθος του μπολ σου, αλλά αυτές οι ποσότητες είναι μία καλή αρχή. Και αν τελικά χρειαστείς επιπλέον κάρβουνο, μπορείς πάντα να ανάψεις περισσότερο όταν χρειάζεται!

Ταυτόχρονα, καλό είναι να διασκορπίσεις τα κάρβουνα προς τις άκρες του μπολ, αντί να τα συγκεντρώνεις όλα στο κέντρο. Αυτό δημιουργεί μια πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας που εμποδίζει τα κάρβουνά να υπερθερμάνουν το ναργιλέ στο κέντρο του μπολ.

Εάν ο καπνός αρχίζει να αισθάνεται σκληρός ή καμένος, μπορείς να τον διορθώσεις αν κάνεις γρήγορες κινήσεις! Αφαίρεσε ένα ή δύο κάρβουνα με την λαβίδα ώστε να κρυώσει ο ναργιλές ή άλλαξε τη διάταξη που έχουν τα κάρβουνα. Είναι πάντα καλή ιδέα να «καθαρίζεις» τον σκληρό καπνό από τον ναργιλέ σου μετά από ένα περιστατικό υπερθέρμανσης. Για αυτό οι περισσότεροι ναργιλέδες είναι εξοπλισμένοι με μια «βαλβίδα εκκένωσης» που σου επιτρέπει να φυσάς απαλά στον εύκαμπτο σωλήνα και να διώχνεις τον καπνό, όποτε χρειαστεί.

4. Ελάχιστη θερμότητα

Στον αντίποδα της υπερθέρμανσης βρίσκεται η έλλειψη θερμότητας. Όπως λοιπόν υπάρχουν μπολάκια ναργιλέ υπερφορτωμένα με κάρβουνο, έτσι είναι πιθανόν να συναντήσουμε και μπολ με ένα μόνο μικρό καρβουνάκι επάνω.

Όμως ένα μόνο κάρβουνο δεν επαρκεί για να απελευθερωθούν οι γεύσεις του ναργιλέ ούτε για να παραχθεί αρκετός καπνός. Έτσι θα καταλήξεις με έναν ναργιλέ που θα έχει ελάχιστη ή καθόλου γεύση και αραιό, αδύναμο καπνό. Αυτή είναι μακράν μια από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις, όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με έναν ναργιλέ, επομένως αν νιώθεις ότι κάτι «λείπει» από τις γεύσεις και τα αρώματα, ίσως πρέπει να λάβεις το παραπάνω υπόψιν σου.

Και είναι πολύ εύκολο να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης θερμότητας, απλώς προσθέτοντας περισσότερα κάρβουνα στο μπολάκι του ναργιλέ. Απλώς φρόντισε να προσθέτεις ένα ένα τα καρβουνάκια και σταδιακά, ώστε να πετύχεις το επιθυμητό άρωμα και σύσταση στον καπνό σου.

5. Καπνίζεις από ναργιλέ που είναι βρώμικος

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που κάνουν όσοι καπνίζουν ναργιλέ. Όμως, ένας βρώμικος ναργιλές μπορεί να περιέχει «παγιδευμένες» γεύσεις και κατακάθια όλων των ειδών τα οποία και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γεύση και την ποιότητα του καπνίσματος.

Ακόμη, αν παραμελείς το τακτικό καθάρισμα είναι πιθανόν ο ναργιλές σου να σκουριάσει και να αρχίσει να αλλοιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Και βέβαια σε όλο αυτό προστίθενται και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα σε ένα περιβάλλον υγρασίας, όπως ο ναργιλές.

Φυσικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποφύγεις αυτό το λάθος, από το να σηκώσεις τα μανίκια και να πιάσεις δουλειά, ώστε ο ναργιλές σου να γίνει και πάλι καθαρός και περιποιημένος.

6. Βάζεις πάρα πολύ νερό στη βάση

Όταν γίνεται λόγος για την ποσότητα του νερού στη βάση του ναργιλέ, σχεδόν κάθε καπνιστής έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το γέμισμα της βάσης με υπερβολικό νερό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείς να κάνεις.

Σε έναν ναργιλέ, το νερό εξυπηρετεί τόσο στην ψύξη όσο και στο φιλτράρισμα του καπνού. Αυτό συμβαίνει διότι περνάει μέσα από τον κατακόρυφο σωλήνα αλλά και από το λάστιχο αναρρόφησης, καταλήγοντας σε έναν απαλό καπνό που κατά κάποιον τρόπο δεν μοιάζει καν με καπνό. Παρόλα αυτά, όταν βάζεις πάρα πολύ νερό στη βάση, μπορεί να δημιουργηθούν αχρείαστοι περιορισμοί στο κάπνισμα, οι οποίο θα κάνουν δυσκολότερη τη διαδικασία του ρουφήγματος του καπνού και του αέρα μέσα στο ναργιλέ.

Στην ουσία, περισσότερο νερό στη βάση σημαίνει ότι τα πνευμόνια σου χρειάζεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να τραβήξουν τον καπνό μέσα από το νερό. Παράλληλα, αν βάζεις πολύ νερό, είναι πιθανόν να τραβηχτεί και αυτό στον κάθετο σωλήνα όταν καπνίζεις, κάτι που θα σου δημιουργήσει περίεργη και αφύσικη αίσθηση.

Όταν λοιπόν γεμίζεις τη βάση σου, προτείνουμε ο κάθετος σωλήνας του ναργιλέ να μην βυθίζεται περισσότερα από 1-2 εκατοστά μέσα στο νερό. Αυτό θα επιτρέψει το εύκολο και ομαλό ρούφηγμα ενώ θα διευκολύνεται και η διαδικασία της ψύξης και τους φιλτραρίσματος του καπνού. Επειδή οι ναργιλέδες έχουν διαφορετικές βάσεις και κάθετους σωλήνες, η ακριβής ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει, ωστόσο έχε υπόψιν σου σε κάθε περίπτωση τον «κανόνα» των 1-2 εκατοστών προκειμένου να αποφύγεις τα παραπάνω λάθη!

7. Διαρροές αέρα

Ένα από τα λάθη που οι περισσότεροι αγνοούν, όταν καπνίζουν ναργιλέ, είναι οι διαρροές αέρα. Η διαδικασία καπνίσματος ναργιλέ απαιτεί ένα σύστημα σχεδόν εξ ολοκλήρου αεροστεγές, επιτρέποντας στον αέρα να εισέλθει μόνο μέσα από τις τρύπες του αλουμινόχαρτου που έχεις τυλίξει πάνω από το μπολ.

Εκτός από αυτήν την πολύ συγκεκριμένη περιοχή, ο αέρας δεν πρέπει να περνά όταν ρουφάς από τον εύκαμπτο σωλήνα. Αν όμως υπάρχει διαρροή αέρα στον ναργιλέ σου, υπάρχει κίνδυνος να μπορείς να τραβάς μόνο λίγο ή ακόμη και καθόλου καπνό. Τα πιο συνηθισμένα σημεία διαρροής αέρα στους ναργιλέδες είναι 1) στα σημεία σύνδεσης μεταξύ του μπολ, της βάσης και του σωλήνα και 2) στη βαλβίδα εξαέρωσης.

Σχεδόν σε κάθε ναργιλέ που κυκλοφορεί στην αγορά (με ελάχιστες εξαιρέσεις) υπάρχει ένας «δακτύλιος» ή κάποιας μορφής ελαστικό ή σιλικονούχο παρέμβυσμα, το οποίο σφραγίζει τον ναργιλέ και εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει σε διάφορα σημεία του συστήματος. Υπάρχουν πολλά είδη δακτυλίων, όπως οι δακτύλιοι βάσης, οι δακτύλιοι των σωλήνων και οι δακτύλιοι του μπολ.

Οι δακτύλιοι που δεν εφαρμόζουν σωστά, είναι κατεστραμμένοι ή απουσιάζουν από αυτά τα διάφορα σημεία σύνδεσης μπορεί να προκαλέσουν διαρροή αέρα όταν καπνίζεις. Επομένως, αν παρατηρείς ότι υπάρχει διαρροή αέρα στον σωλήνα του ναργιλέ σου, οι δακτύλιοι πρέπει να είναι το πρώτο που θα εξετάσεις.

Οι βαλβίδες εξαέρωσης, δηλαδή οι βαλβίδες που σου επιτρέπουν να απομακρύνεις τον σκληρό καπνό από τον ναργιλέ σου, λειτουργούν μέσω της χρήσης ρουλεμάν, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του ναργιλέ και καλύπτονται από ένα καπάκι καθαρισμού. Όταν καπνίζεις κανονικά τον ναργιλέ, αυτό το ρουλεμάν κάθεται σε επίπεδη θέση μπροστά σε μία μικρή τρύπα στο εσωτερικό του, δημιουργώντας αεροστεγή σφράγιση. Από την άλλη πλευρά, όταν θέλεις να τον καθαρίσεις, ο αέρας που φυσάς μέσα στον εύκαμπτο σωλήνα θα ανασηκώσει το ρουλεμάν και θα επιτρέψει την απελευθέρωση καπνού και αέρα. Αφού ολοκληρώσεις το καθάρισμα, το ρουλεμάν, με τη βοήθεια της βαρύτητας, πέφτει ξανά στη θέση του σφραγίζοντας και πάλι τον ναργιλέ.

Σε περίπτωση που αυτό το ρουλεμάν λείπει από το εσωτερικό της βαλβίδας εξαέρωσης του ναργιλέ, τότε θα αντιληφθείς μεγάλη ποσότητα αέρα σε κάθε ρούφηγμα ενώ ο καπνός θα είναι ελάχιστος και το νερό πιθανότατα δεν θα δείχνει καθόλου ή θα δείχνει ελάχιστες φυσαλίδες.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσεις την αιτία της διαρροής αέρα είναι ο εξής: ξεβίδωσε το καπάκι καθαρισμού και ρίξε μια ματιά μέσα. Εάν δεν υπάρχει ρουλεμάν, τότε αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Αντικατέστησέ το και συνέχισε το κάπνισμα για να διαπιστώσεις αν αυτό έλυσε τα προβλήματα διαρροής αέρα.

8. Κάπνισμα ενός ναργιλέ που είναι ασταθής

Μία από τις βασικότερες πτυχές του καπνίσματος ναργιλέ είναι η χρήση καυτού κάρβουνου. Και όταν κάνουμε λόγο για καυτά κάρβουνα, εννοούμε τα αναμμένα κάρβουνα να είναι αρκετά ζεστά ώστε να μπορούν να κάψουν οτιδήποτε αγγίζουν και δεν είναι ανθεκτικό στη θερμότητα. Το ενδεχόμενο όμως να καείς, επειδή ο ναργιλές σου είναι ασταθής, είτε επειδή κάποιο από τα κομμάτια του ταλαντεύεται, είτε επειδή έχει τοποθετηθεί σε ανώμαλη επιφάνεια, ίσως να είναι ένα από τα πιο επιζήμια λάθη που μπορείς να κάνεις όταν καπνίζεις.

Όταν λοιπόν ένας ασταθής ναργιλές αναποδογυρίσει ή όταν ταλαντεύεται πάρα πολύ, τότε τα κάρβουνα θα πέσουν έξω από το μπολ με ενδεχόμενο να τραυματίσουν τα άτομα που κάθονται γύρω του. Και εκτός από κατεστραμμένα αντικείμενα, όπως έπιπλα, χαλιά ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί εκεί κοντά, σίγουρα κάτι τέτοιο θα καταστρέψει και την συνολική κατάσταση του καπνίσματος, εξανεμίζοντας το vibe της παρέας!

Για να μην σου συμβεί αυτό, βεβαιώσου ότι η σύνδεση ανάμεσα στον κάθετο σωλήνα και την βάση του ναργιλέ είναι πάντοτε σταθερή και δεν ταλαντεύεται όταν καπνίζεις. Ακόμη, εξασφάλισε ότι ο ναργιλές θα είναι τοποθετημένος σε μία σταθερή και ομοιόμορφη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι ή γενικότερα μία λεία επιφάνεια χωρίς εξογκώματα (π.χ. πάτωμα, πάγκος κλπ). Απόφυγε όσο γίνεται τις επιφάνειες που δεν είναι λείες, καθώς εκεί ενδέχεται ο ναργιλές να μην έχει σταθερό πάτημα και να αναποδογυρίσει όταν καπνίζεις με την παρέα σου.

Καλά καπνίσματα!